De was in of uitbesteden?

Een bekend vraagstuk voor menig bedrijf waar de was ofwel intern wordt gewassen ofwel wordt uitbesteed. In beide situaties vraag je je natuurlijk af of het makkelijk, goedkoper of sneller kan. In dit artikel willen we je meer duidelijkheid geven op basis van welke informatie je deze keuze zou kunnen maken. Zowel inbesteden als uitbesteden heeft namelijk zijn voordelen en dus zou je voor jezelf de overweging moeten maken of dit past bij jouw situatie.

 

Geldinvestering

 

Er komt veel bij wassen kijken. Allereerst moet er natuurlijk gekeken worden welke apparatuur er benodigd is. De aanschafprijs van de machines is slechts een heel klein gedeelte van de investering die je te maken hebt als je in eigen beheer wil gaan wassen. Zo heb je naast de aanschafkosten te maken met personeelskosten, wasmiddelen, energie en waterkosten. Dit wil zeker niet zeggen dat dit per definitie duurder is dan een wasserij. Dit is compleet situatie afhankelijk en daarom is het erg belangrijk om je hierin te laten adviseren door een professional en je eigen afweging te maken op basis van die adviezen en eventuele kosten berekeningen.

 

Tijdsinvestering

 

Wassen is een tijdrovende taak, althans als het je hoofdtaak is. Vaak wordt wassen gezien als een taak die ze liever niet hebben omdat de meeste medewerkers hun hoofdtaken al hebben en wassen daar niet goed bij past. Een persoon aannemen om de was te verzorgen kan kostbaar zijn en er in sommige situaties voor zorgen dat het niet interessant is om de was zelf te gaan doen.

Maak daarom voor jezelf de overweging of er binnen uw organisatie een persoon is die deze taak er bij op kan pakken en daarmee de personeelskosten op het wassen gedeeltelijk uitspaart. In beide gevallen, bij zowel in als uitbesteden zit er een tijdsinvestering aan vast om het wasgoed op de juiste plek te leggen in de kast en eventueel te verdelen onder het personeel.

 

Gemak van intern wassen

 

In menig geval is het erg belangrijk dat de was op tijd weer in de kasten ligt. Of dit nu gaat om personeelskleding of linnen, in alle gevallen wil je zo snel mogelijk de was weer terug in de kast hebben zodat je nooit zonder schoon wasgoed komt te zitten.

Als je de was in eigen beheer hebt kan het erg prettig zijn dat je je nooit zorgen hoeft te maken over waar de was is en of dit wel op tijd terug komt. Bovendien verlaat het wasgoed nooit het pand wat er voor zorgt dat het risico van kwijtraken minimaal is.

Je kan je eigen processen inrichten en zorgen dat zowel het was/droog als het transport proces optimaal afgestemd is op andere processen in je bedrijf.

Tot slot heb je een groot voordeel in voorraad beheer. In plaats van dat er continu wasgoed onderweg is heb je allen inpandig. Wat er voor zorgt dat je een stuk flexibeler bent wat resulteert in een lagere benodigde kleding/linnen voorraad wat merkbaar is qua investering.

 

Het gemak van uitbesteden

 

Ook uitbesteden heeft zeker zo zijn voordelen. Los van het feit dat er vaak geen initiële investering vereist is kan het in sommige gevallen zeer werkbaar zijn om met een externe wasserij te werken.

Zo neem je in veel gevallen een ervaren partij aan de ervaring heeft met uw type wasgoed en vervuiling. Indien je met een betrouwbare partij werkt zal dit resulteren in goede was resultaten en goede kwaliteit linnen of kleding.

Daarnaast kan je volledig focussen op het geen waar je goed in zijn met jouw onderneming. Je hoeft niet na te denken over voorraad beheer, of er wel schone was is en of het op tijd klaar is. Indien er een tekort is kan de wasserij vaak snel schakelen en er is eenvoudig aan je wensen te voldoen omdat de meeste wasserijen bekend zijn met de uitdagingen van de meeste klanten.

 

Conclusie: in of uitbesteden?

 

Zoals je misschien gemerkt hebt hebben wij geen sterke voorkeur naar in of uitbesteden. Wij leveren een was oplossing aan zowel bedrijven die zelf wassen als de commerciële wasserij. Beide vormen hebben zo hun voor en nadelen en per bedrijf is het sterk verschillend of het voordelig is in tijd, geld en energie.

Om deze reden vinden wij het extreem belangrijk dat je hierin een eerlijk en gedegen advies krijgt zodat je als ondernemer een eerlijke overweging kan maken. Wij helpen je hier graag bij en zullen je indien beter passend, doorverwijzen aan een geschikte wasserij in ons netwerk.

 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, of wil je graag geadviseerd worden door een van onze medewerkers?

Vul dan een contactformulier in, plan een adviesgesprek of neem direct contact op via een van de onderstaande contactgegevens:

M: [email protected]

T: 0623093317