Hoe begin je je eigen wasserette? Hier een gids van a-z.

Wil jij je eigen zelfservice wasserette starten, maar weet je niet waar je beginnen moet? Of heb je al een locatie, maar weet je niet of deze geschikt is? En wat zijn de kosten voor het openen van een wasserette?

Een zelfservice wasserette op de juiste plek, met de juiste wasmachines en wasdrogers kan zeer winstgevend zijn. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat er nodig is om een wasserette te beginnen. Ben je er al over uit, en heb je alleen de industriële machines nog nodig? Ook dan helpen we je graag, klik dan op de knop hieronder!

Neem hier contact met ons op!
Welke locatie kies je om je eigen wasserette te beginnen?

Waar begin je nu? Met een locatie. Want als je een wasserette op de verkeerde locatie start, wordt het een behoorlijke klus om het hele verhaal winstgevend te maken. Begin daarom met het bekijken van het aantal wasserettes in de stad/buurt waar je wil beginnen, en hoe ze verdeeld zijn. Is er ruimte voor nog een wasserette? 

Voor het gemak zeggen we even dat je de enige wasserette bent in een straal van 500 meter. Als vuistregel zeggen we dat er in het gebied wat jouw wasserette bedient minimaal 10.000 inwoners moeten zijn. Als dat zo is, bekijk dan hoe jouw concullega's het aanpakken, welke prijzen ze hanteren, en hoeveel klanten er lopen.  Gemiddeld kost een was in een wasserette tussen de 5 en de 10 euro, afhankelijk van het aantal kilo's.

Als ook dit positief is, bekijk dan mogelijke locaties. Wil je een pand kopen of huren?  Hoe groot moet het pand dan zijn hoor ik je denken. Minimaal 35m2 is echt wel aan te raden. Idealiter gaat de oppervlakte van het pand richting de 60-80m2. Op die manier kun je alle machines kwijt die nodig zijn. En dan komen er kosten om de hoek kijken, lees daarover hieronder meer.  

De kosten van het openen van een zelfservice wasserette

Er komen verschillende kosten kijken wanneer je een wasserette opstart. Natuurlijk moet je eerst een pand hebben. Daarna komen de machines. Gemiddeld met alles erop en eraan kost het openen van een gemiddelde wasserette ongeveer 70.000-90.000 euro, uiteraard afhankelijk van de grootte en de locatie. Houd er ook rekening mee dat je pand uitgerust moet zijn met water en gas, als dat nog niet het geval is moet je daarvoor ook kosten rekenen. Naast nieuwe machines kun je een wasserette ook inrichten met gereviseerde machines, dan kom je al gauw op de helft van dat bedrag uit. Een zelf service wasserette met gereviseerde machines kost zo'n 30.000-45.000 euro. 

Daarnaast investeer je in het aanblik van je pand. Je wil dat je wasserette opvalt. Qua locatie moet de plek idealiter ook in de buurt zijn van winkels, waar mensen heen kunnen gaan als een wasje in de machine zit, maar ook om mensen richting je winkel te lokken. Want 1 en 1 is 2, als jouw (potentiële) klanten toch in de buurt moeten zijn en je wasserette ook nog eens opvalt tussen alle andere winkels.

Natuurlijk moet je ook nadenken over het rendement. Is er ook winst te behalen? Het antwoord op die vraag is, jazeker. Een wasserette is zeer winstgevend mits je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Er is zelfs heel veel winst te behalen, afhankelijk van de locatie en de concurrentie. Je hebt namelijk relatief weinig kosten afgezien van de opstartkosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen personeel te betalen. Daarnaast wanneer je de machines gekocht hebt, hoef je alleen gas, water, licht, zeep en sporadisch onderhoud te betalen. Ook zijn er allerlei constructies om onderhoud gespreid te betalen, evenals de optie om machines te huren of leasen. Dan worden je maandelijkse kosten hoger, maar de initiële investering lager. Neem contact met ons op voor een concreet plaatje!

Een betaalsysteem toevoegen

Betalen kan nu via een airWallet. Dat is een klein apparaat in de wasmachine of wasdroger gekoppeld aan een app om via die weg de wasbeurt te betalen. 

Wil je dat mensen ook contactloos en zonder app kunnen betalen? Koppel dan het paneel 'Anton' aan de airWallet, en hang deze aan een muur in de ruimte.

Uiteraard is het ook mogelijk om een betaalsysteem met munten toe te voegen aan de machine. Dit kan met zowel euromunten als speciale coins.

Automatische zeepdosering toevoegen

Als laatste stap is het dan nog aan te raden om een automatisch zeepdoseersysteem toe te voegen aan de wasmachines. Op die manier hoeven klanten zelf geen zeep te doseren. Zo voorkom je overdosering en houd je je wasserette schoon. Op deze manier koop je de machines bij ons, met betaalsysteem en zeepdoseersysteem, en zijn ze gereed voor jouw wasserette. En dan kan niets jou nog in de weg staan tot de opening!

Je wasserette kan nu open!

Wanneer je een pand met gas, water en elektra hebt, kun je al in enkele maanden je eigen wasserette openen. De laatste stap is dan het plaatsen van de wasmachines, drogers en eventueel mangels door ons, met alle accessoires erop. Dan kun jij de winkeldeuren openen en de eerste klanten ontvangen! 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, wat de kosten zijn van het openen van je wasserette, en / of wil je graag geadviseerd worden door een van onze medewerkers bij de opstart van je wasserette?

Hieronder een aantal machines van zowel Miele als Electrolux die uitermate geschikt zijn voor een zelfservice wasserette
Electrolux
Electrolux WH6-7
Electrolux
Electrolux WH6-11
Electrolux
Electrolux TD6-7
Electrolux
Electrolux TD6-14
Miele
Miele PWM 508
Miele
Miele PWM 514
Miele
Miele PDR908
Miele
Miele PDR914
Veelgestelde vragen

De aanschaf en aansluiting van de wasserijaparatuur kost tussen de 70.000 en 90.000 euro. Is je pand voorzien van gas en elektriciteit en zitten de afvoeren op de juiste plek dan ben je goedkoper uit dan wanneer je dit alles nog moet regelen. Wij helpen je graag met de beste industriële wasmachines en drogers, en geven ook advies, dus schroom niet om contact met ons op te nemen! 

Jazeker, wij van Laundrysystems bieden jou de mogelijkheid om de wassaparatuur gespreid te betalen, eventueel met een gedeeltelijke aanbetaling. Neem contact met ons op en ontdek wat we daarin voor jou kunnen betekenen!

Vergunningen zijn afhankelijk van de lokale wetgeving en kunnen variëren per stad. Soms is het zelfs ook mogelijk om te rekenen op overheidssteun! Wat betreft verzekeringen: Een aansprakelijkheid- opstal- en inboedelverzekering is essentieel om risico’s te dekken. 

Een goede locatie heeft veel verkeer, voldoende parkeergelegenheid en is toegankelijk voor klanten uit nabijgelegen appartementen en drukke buurten. We zeggen dan ook, het gebied rondom de wasserette moet minimaal 10.000 inwoners hebben, en je moet dan de enige wasserette zijn. Daarnaast ben je tussen de 60 en 80m2 aan ruimte nodige voor een volledige wasserette met alle gewenste apparatuur.