Welke industriële wasmachine kies jij? Gratis gids van A-Z
Wil jij je eigen industriële wasmachine kopen maar weet je niet waar je beginnen moet? Of heb je al een machine op het oog, maar weet je niet of deze geschikt is? En wat zijn de kosten van zo'n machine?
Hieronder leggen we stap voor stap uit wat het aanbod aan verschillende machines is, en welke jij nodig bent! Ben je er al over uit, en heb je alleen de industriële machines nog nodig? Bekijk dan onze machines!
Goede vraag. Want een verkeerde keuze in wasmachine kan je later flink wat kopzorgen én kosten opleveren. Begin daarom niet zomaar met het kopen of huren van een machine, maar stel jezelf eerst de juiste vragen: Hoeveel kilo was draait er op een gemiddelde dag doorheen? En wat voor soort wasgoed moet er eigenlijk schoon worden? Welke functies moet de wasmachine hebben? Moet deze bijvoorbeeld in combinatie met automatische zeepdosering aangesloten worden? Hoelang duurt een wasprogramma? Hoe belangrijk zijn ergonomische functies, zoals de grootte van de deur voor het makkelijk laden en lossen van textiel?
Voor een manege of agrarisch bedrijf gaat het vaak om zwaar vervuild textiel zoals dekens, doeken of werkkleding vol modder of mest. Daar is dus een stevige, industriële wasmachine voor nodig die grote hoeveelheden aankan én bovenal robuust is. Terwijl een kapsalon of barbershop vooral handdoeken en schorten wast – lichter werk, waarvoor een compacte professionele machine meestal voldoende is. Een massagesalon werkt vaak met bepaalde oliën, en dan ben je weer een andere wasmachine nodig dan een hotel dat lakens en bedlinnen wast. Kortom: verschillende bedrijven hebben verschillende machines nodig. En als je niet eerst goed in kaart brengt wat er écht gewassen moet worden, koop je al snel te groot of klein.
In deze gids helpen we je op weg – van het berekenen van de juiste capaciteit tot het vergelijken van modellen, merken, verbruikskosten en aankoopopties. Vertrouw op onze 30 jaar ervaring!
Wie op zoek is naar een industriële wasmachine, vraagt zich vaak af: wat is eigenlijk het verschil met een huishoudelijk of professioneel model? Kort gezegd zit het verschil in de bouwkwaliteit, capaciteit en het gebruiksdoel. Een huishoudelijke wasmachine is bedoeld voor particulier gebruik, zoals gezinnen die een paar keer per week wassen. Ze zijn minder robuust, draaien langzamere programma’s en in verhouding niet lang mee, namelijk zo'n 2500 wasbeurten. Professionele wasmachines zijn sterker, sneller en geschikt voor dagelijks gebruik in bijvoorbeeld sportscholen, B&B's en massagesalons. Voor écht intensief gebruik – zoals in wasserijen, zorginstellingen of hotels – is een industriële wasmachine nodig. Dat zijn de krachtpatsers van de sector en ze zijn ontworpen voor continu gebruik, hoge volumes en maximale betrouwbaarheid. Denk aan een extra robuuste constructie, korte programmatijden en geavanceerde bediening. Ze kunnen automatisch worden aangestuurd en gaan enorm lang mee met een levensduur van wel 50.000 draaiuren. Een professionele wasmachine draait gemiddeld 10.000 tot 20.000 uren.
Welke machine je nodig hebt, hangt dus vooral af van hoe vaak je wast en in welke omgeving je werkt.
Het geld uitgeven voor een industriële wasmachine is vaak pas het begin. De industriële wasmachine prijs is echter maar ongeveer 8% van de aanschaf over 10 jaar tijd. Tot wel 92% van de totale kosten ontstaat ná de aankoop, bijvoorbeeld kosten voor zeep, energieverbruik, onderhoud en stilstand.
1. Energie- en sluipverbruik: verborgen kostenpost
Veel machines verbruiken stroom terwijl ze niet actief zijn. Ze staan in ‘stand-by’, zodat ze snel inzetbaar zijn — maar dat zorgt voor sluipverbruik, wat tot wel 13% van de energiekosten kan vormen.
2. Onderhoud, slijtage en vervangingsonderdelen
Industriële machines zijn robuust, maar vergen wel periodiek onderhoud en een schoonmaakbeurt. Bijvoorbeeld filters en rubbers slijten, zeker bij intensief gebruik. Structureel onderhoud voorkomt plotselinge storingen en uitval, en is eigenlijk het voorkomen van nog meer kosten. Bekijk hier onze onderhoudspakketten.
3. Water, wasmiddel en verwarming
Naast elektriciteit zijn ook waterverbruik, chemicaliën en verwarming (gas/warm water) kostenposten. Slimme dosering en energiezuinige oplossingen zoals bijvoorbeeld een boiler kunnen hier het verschil maken. Wie hierin investeert, verlaagt de operationele kosten aanzienlijk. Neem contact met ons op voor een concreet plaatje!
🔧 1. Bepaal per dag de hoeveelheid wasgoed
Dit is de te wassen hoeveelheid textiel per dag (in kilo's droog gewicht). Denk bijvoorbeeld aan:
Hotel of zorg: beddengoed + handdoeken per kamer / bewoner
Agrarisch: dekens en dekjes, doeken, overals en werkkleding
Wasserette: verwacht aantal klanten × gemiddelde was per klant
📆 2. Bepaal het aantal wasbeurten per dag per machine
Een professionele wasmachine draait vaak 4 tot 8 beurten per dag, afhankelijk van:
Snelheid van het programma (bijv. 30 minuten per cyclus)
Beschikbare tijd per dag (bijv. 8 uur)
Of er meerdere shifts zijn of juist piekmomenten (bijv. dag en avond)
🧮 3. Bereken benodigde trommelcapaciteit
Gebruik deze formule om de minimale capaciteit (in kg) te berekenen:
Totaal drooggewicht per dag (kg) / Aantal beurten per dag per machine
Bijvoorbeeld: Een kleine zorginstelling heeft 72 kg wasgoed per dag. Een machine kan 6 keer draaien per dag.
72 / 6 = 12 kg per wasbeurt. Je hebt dus een 12 kg wasmachine nodig. Of: twee kleinere machines (2 × 7 kg).
Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, wat de kosten zijn van de berekende wasmachine of droger, wat wij voor je kunnen beteken in het verlengen van de levensduur van je apparatuur en / of wil je graag geadviseerd worden door een van onze medewerkers bij juiste keuze?
Voordelen industriële wasmachine stap voor stap uitgelegd
Gereviseerd of nieuw? Stap voor stap uitgelegd
van zowel Miele als Electrolux om te vergelijken en een beeld te geven van de door jou berekende capaciteiten
haha bier
Jazeker, wij van Laundrysystems bieden jou de mogelijkheid om de wassaparatuur gespreid te betalen, eventueel met een gedeeltelijke aanbetaling. Neem contact met ons op en ontdek wat we daarin voor jou kunnen betekenen!
Jazeker! Wij raden met klem aan om de wasmachines en drogers eens per jaar volledig schoon te maken en na te lopen.
Industriële wasmachines en drogers ontworpen om langer mee te gaan dan zowel professionele als huishoudelijke apparatuur, met een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar. Met jaarlijks onderhoud kunnen de wasmachines wel 30 jaar meegaan!
Industriële wasmachines, zoals die van Miele Professional, zijn ontworpen voor maximale efficiëntie. Dankzij een krachtigere watertoevoer en -afvoer vullen en legen deze machines de trommel veel sneller dan huishoudelijke modellen. Waar een gewone wasmachine 2 tot 3 minuten nodig heeft om water af te pompen, klaren veel industriële modellen deze klus in minder dan 30 seconden. Dit maakt ze ideaal voor intensief gebruik in sectoren waar snelheid en betrouwbaarheid essentieel zijn.
Industriële wasmachines van Electrolux, zoals die uit de Line 6000-serie, maken vaak gebruik van een afvoerklep in plaats van een traditionele pomp. Dit systeem zorgt voor een snelle en directe afvoer van water via zwaartekracht, waardoor de wastijd aanzienlijk korter wordt – ideaal voor bedrijven die meerdere wasbeurten per dag draaien. Daarnaast biedt een afvoerklep minder kans op verstoppingen en vergt het systeem minder onderhoud, omdat er geen draaiende onderdelen zoals bij een pomp aan te pas komen. Zeker bij zware en vervuilde was, zoals bedrijfskleding, dekens of doeken, is een afvoerklep betrouwbaarder dan een pomp, die gevoeliger is voor slijtage en storingen. Ook centrifugeren industriële machines vaak met meer G-kracht, wat betekent dat er minder water in het textiel achterblijft. Dit verkort de droogtijd aanzienlijk.